Битката за физическа независимост може да бъде спечелена, ако се борим заедно с болестта

 

Дископатия

Описание

Болката в кръста е проблем номер едно в съвременния свят.За да стане ясно колко голям е той, ще ви представя следните факти: ·Болката в кръста е втората по честота причина за отсъствие от работа. ·Болката в кръста е водещата причина за трайна нетрудоспособност. ·Болката в кръста е водеща в листата на професионалните заболявания. Осем от всеки десет души има поне веднъж през живота си проблем с кръста. Болката в кръста се появява най-често между 30 и 50 години - най-продуктивната възраст в живота на човека. В повечето случаи болката е ограничена по време и изчезва при елементарно самолечение, a дори и без лечение. Но при някои хора тези епизоди стават хронични /постоянни или постоянно повтарящи се/ и не изчезват. Болката в кръста може да се срещне при всякакъв тип хора без значение от тяхната работа. Повечето пациенти с такава болка не са увредили своя кръст внезaпно. Проблемът се е проявил след дългогодишно постоянно натоварване и напрежение в тази област.Това е причинило дегенерация /увреждане с промяна на свойствата/ на някои части на гръбначния стълб, най-често в областта на кръста. Разбира се, увредата в тази област може да бъде причинена и от резки и внезапни травми.

Анатомия

Лумбалният /поясният/ отдел на гръбначния стълб е съставен от 5 прешлена. За да стане по-ясно как частите на гръбначния стълб си взаимодействат помежду си, ще въведем понятието "гръбначен сегмент", който се състои от: ·два прешлена ·интервертебрален /междупрешленен/ диск ·две нервни коренчета, излизащи от гръбначния мозък по едно от двете страни. Прешлените са костите на гръбнака.Тяхната роля е да поддържат и да предпазват гръбначния мозък. Всеки прешлен е съставен от голяма кръгла част, наречена тяло, за която е захванат костен пръстен. Поставени един върху друг тези пръстени образуват костен тунел, в който е поместен гръбначният мозък. Фасетни ставички свързват прешлените и позволяват движение помежду им /огъване и усукване/. Както другите стави на тялото тези също страдат от дегенеративен артрит. Между телата на всеки два прешлена е разположен междупрешленният диск. Неговата роля е да поема и абсорбира натоварването. Нервните коренчета излизат от гръбначния мозък, образуват нервите, които предават сигнали от главния мозък до крайниците. Затова, когато болката се спуска от кръста по краката, е налице страдание в коренчетата. Много от проблемите, причиняващи болка в кръста, са в резултат от увреда или дегенерация на диска.Това е свързано с разкъсването му и пролабирането на части от него назад към гръбначния канал. Когато дискът дегенерира С течение на годините и от ежедневните натоварвания дискът става по-твърд и загубва амортисьорните си качества. Понякога той дори се сплесква.

Природата се опитва да компенсира натоварването, като стимулира образуването по ръба на телата на прешлените костни израстъци, с които цели да увеличи площта на прешлена и да намали налягането на единица площ.Тези израстъци някои наричат "шипове". Не е вярна представата ни,че видите ли, поникнали са ни шипове и те ни бодят, та затова ни боли. "Шиповете" са следствие на проблема,а не самият проблем. Около тях и около пролабиралия диск се образува зона на асептично /негнойно/ възпаление.То е основният причинител на притискането на нервните коренчета, което пък от своя страна причинява болката в кръста и провеждането й надолу по краката, та чак до изтръпването на пръстите в някои случаи. Разкъсването и навлизането на част от диска в гръбначния канал се нарича дискова херния. Понякога самата тя може да притисне нервните коренчета.Това води до провал в работата на диска като статичен стабилизатор на гръбначния сегмент.Тогава цялата тежест за стабилизиране на отдела пада върху лумбалната мускулатура. Тя се пренапряга и това води до скованост, спазми и крампи и допълнителна болка в кръста.

Симптоми

Болката в кръста бива два вида - механична и компресивна. Механичната болка се причинява от възпалението и травмата на диска, фасетните ставички, лигаментите и гръбначните мускули.Тя обикновено се разпространява в поясната и кръстната област и таза и не слиза надолу към бедрото и коляното. Компресивната, или неврогенна болка, е по причина на възпалително или пряко притискане на нервните коренчета от увредените структури. Тя може да се съпровожда от изтръпване, "мравучкане" и "иглички", спускащи се и под коляното чак до пръстите на краката.Накрая мускулният и нервният контрол могат да отслабнат и някои рефлекси да изчезнат.Болката се спуска обикновено по единия,но може да са засегнати и двата крака едновременно. Състоянието се влошава при натоварване като ходене например и се подобрява малко след период на почивка. В някои наистина редки случаи хернията може да е толкова голяма, че да предизвика отпадни явления.

Диагноза

Първото, което трябва да направите, е да споделите с лекар проблемите.Той може да назначи някои от следните изследвания:
· Рентгенова снимка.Тя може да ни покаже дегенерацията по прешлените и дали не е причинена от фрактура, инфекция или туморен процес.
· Компютърна томография /скенер/. Може да ни ориентира в разрез за състоянието на костните структури и гръбначномозъчния канал.
· Магнитен резонанс. Може да ни покаже пряко състоянието на всички "меки" структури на увредения гръбначен сегмент, на гръбначния мозък, както и на околната мускулатура и лигаменти /връзки/.
· Миелограма. Това е тест, при който се инжектира контрастно вещество в гръбначномозъчния канал и тогава се проследява рентгенологично неговата проводимост.
· Дискограма.Тук контрастното /рентгенопозитивно/ вещество се инвектира в самия диск. Показва ни дали е разкъсан дискът.
· Електромиография. Служи за изследване на състоянието на засегнатите мускули и оттам за инервиращите ги нервни окончания.
· Различни клинични тестове, които лекарят може да извърши с ръцете си.

Лечение

То бива два вида:
· Консервативно /неоперативно/ - включва лечебна физкултура, физиотерапия, мануална терапия, медикаментозно лечение с противовъзпалителни средства и миорелаксанти.
· Оперативно - ламинектомия, дискектомия, спинална фузия и др.

Основните цели на лечението са две:

· Да се реши непосредственият проблем
· Да се редуцира рискът от неговото възобновяване

 


Разгледано 21399 пъти. (2011-03-03)

 
Facebook | Twitter | Google | YahooОще от: Услуги

• Още една победа над коварната болест
• Врастнал нокът
• Дископатия
• Травмата
• Изкуствената става
• Болестта на DeQuervain
• Hallux Valgus
• Артрозата
• Епикондилит
• Завъртане на ходилата
• Плоското ходило
• Церебрална парализа
• Луксация / Дисплазия
• Развитието на бебетата
Филм за победата над ДЦП
към видеото
Още едни първи стъпки след петата година от живота
към видеото
Много добра походка само с една операция
към видеото
Момиче с церебрална парализа проходи
към видеото
24-годишно момиче с ДЦП направи първи крачки
към видеото
Филм за лечението на плоско ходило
към видеото
Победа над ДЦП
към видеото
Към рубрика Видео