Битката за физическа независимост може да бъде спечелена, ако се борим заедно с болестта

 

За да имаме добри лекари, заплатите не трябва да са под 10 000 лева

 

За да имаме добри лекари, заплатите не трябва да са под 10 000 лева

Интервю на Катя СТАЙКОВА, 17 Април 2010; 16:17

 

Д-р Янаки ЯНАКИЕВ, началник на отделение „Ортопедия и травматология" в частната МБАЛ „МЕДЛАЙН"

Д-р Янаки Янакиев завършва медицина през 1987 г. във ВМИ „И.П.Павлов" - Пловдив. Специализира oртопедия и травматология при проф. Иванов в Стара Загора, проф. Желев в Пловдив и проф. Владимиров в София. Завършва специализацията си през 1993 г. Работил е като старши лекар на Първа ортопедия при МБАЛ „Пловдив" (бивша Окръжна болница). Член е на POSNA - северноамериканското дружество на детските ортопеди, ORTOPOD - дружеството на англоговорящите ортопеди, ORTOPEDIA - на испаноговорящите ортопеди, INDIAORTHO - на индийските ортопеди, TURKORTHOPOD - на турските ортопеди.

 - Д-р Янакиев, какво е вашето мнение за коментираното ограничаване на лекарските заплати. Въвеждат таван от 3500 лв. в държавните болници?

- Винаги съм казвал, че ако искаме в Пловдив да имаме добри специалисти, най-ниско заплатеният трябва да взима 10 000 лева. Ако всички лекари получават такива пари 10 години подред, може би след 10 години ще има 1-2 много добри специалисти на световно ниво. Иначе не. Иначе не става. В ортопедията имахме имена като проф. Матев и проф. Бойчев, чийто операции все още се цитират в западни и американски списания и книги. Те бяха от поколение, наследило възрожденския дух. След 10 ноември 1989 г. изведнъж много хора забогатяха, но не и лекарите. Ние обучавахме студенти и едвам преживявахме с една заплата, а студентите ни участваха в студентски кооперации и правеха много пари.

- Как ще аргументирате такава висока заплата?

 - Тя е свързана не със забогатяване, а с това, да си добър специалист. Последните 20 години са години на упадък, защото нямахме възможност да се самоусъвършенстваме. Много хора си мислят „ами те нали са се научили в Медицинския институт". А забравят, че лекарят цял живот трябва да се самоусъвършенства. Защото, за да си добър специалист, ти трябва да си в крак с последните новости в медицината. Не може лекар, който взима 450 лв. основна заплата в държавните болници например, да си купи научни списания. Годишният абонамент е средно 800 долара за 6 издания. Най-евтината медицинска книга е минимум 200 долара, някои стигат 1000 долара. За да научиш нещо ново, трябва не само да четеш, а и да ходиш на конгреси. Например таксата на българския е 500 лв. - само да влезеш в залата и да слушаш. На един от последните международни конгреси в Истанбул участието струваше 1000 евро. Като прибавим пътни, храна и хотелските резервации, сумата минава 2000 евро. Един от пациентите ме посъветва да тегля заем, за да отида. Колегите се молят на фармацевтични фирми да ги абонират и поемат разноските за конгресите. Ама това, както и да го погледнеш, е корупционна практика. Защото след това трябва да изписваш лекарства, произвеждани от тази компания. Както сте наясно, това не може да стане в частните здравни заведения, защото те си правят сметката какво да купят и какво не. Става другаде.

- Само ниското възнаграждение ли е причината за нивото на българската медицина? Как се стигна дотук?

- Ще ви дам пример с комшиите ни от Турция и тяхното ниво на медицина. Преди 15 години турската ортопедия например беше много по-назад от нас, ама много по-назад. През последните години израсна. Защото имат всяка седмица събитие - конгрес, симпозиум, канят непрекъснато френски, английски, американски ортопеди, които показват най-нови техники. И това става всяка седмица. Да не говорим за Индия, които бяха нищо, а сега имат Мангал Перихар, който създаде дори собствени фиксатори, плаки, техники. Освен заплатите другият голям проблем е липсата на положителен образ на лекаря в обществото. Децата вече не искат да стават лекари. Сега, който не е пожелал, не е приет да следва медицина. Преди години само отличниците влизаха. Моят син например не иска да става лекар. „Това означава да уча цял живот и непрекъснато да съм притеснен за пациентите си като теб. От друга страна, да знам, че никога няма да мога да си купя спортно БМВ", аргументира се той. Единици от лекарите могат да си купят, но това не е масово, както ако работиш нещо друго. Няма положителен образ - един сериал например който да покаже ето този лекар, който е учил и се трудил е постигнал нещо. В нашето общество има само отрицателни примери, непрекъснато медиите тръбят как еди-кой си доктор е взел 30-40 лв. от пациент. Децата се вдъхновяват от престъпниците. Те са по списанията с красивите коли и жени и никой не смее да пише срещу тях. Каквото посяхме, това пожънахме. И понеже става дума вече за установена народопсихология и ценностна система, смятам, че няма връщане назад.

http://www.marica.bg/show.php?id=25028

 


Разгледано 2633 пъти. (2011-03-08)

 
Facebook | Twitter | Google | YahooОще от: Статии

• Ранното прохождане причинява болки в коленете
• Двойно чудо: 24-годишна жена проходи и проговори
• Д-р Янаки Янакиев: След 3-4 операции парализирани деца прохождат! В борбата сме три страни - лекарят, родителят и болестта. Ако родителите са на страната на лекаря, ще победим болестта, споделя специалистът
• 18 – годишният Росен Атанасов от Русе: Проходих след 5 г. мъки, сякаш отново се родих
• Институт за физическо и психическо развитие „Аполо”
• Плоско ходило
• Интервю на д-р Ян.Янакиев във вестник Труд от 14.05.2012 г.
• РАЗРЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ДОПЪЛВАЩАТА И ФОНОВА КОНСЕРВАТИВНА ТЕРАПИЯ ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С ДЦП
• 23-годишна проходи за пръв път след 23 години!
• Проходиха 4 деца, страдащи от церебрална парализа
• Лекари връщат деца с церебрална парализа
• Бави се лечението на деца с ДЦП
• Лекар от Пловдив помогна на три деца, болни от церебрална парализа, да проходят
• 27.08.2010 / 20:19 Момиче с церебрална парализа проходи
• Форум С любов към децата в Пловдив
• Момиче с церебрална парализа проходи след операция
• Заради делегираните бюджети спират операциите на детска церебрална парализа
• Чудо: Доктор вдигна на крака 3 парализирани момичета
• И в България стават „чудеса”: 4 деца с ДЦП проходиха в пловдивска болница
• За да имаме добри лекари, заплатите не трябва да са под 10 000 лева
• БЛАГОДАРНОСТ ОТ РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА БОЛНИ ОТ Детска церебрална парализа
Филм за победата над ДЦП
към видеото
Още едни първи стъпки след петата година от живота
към видеото
Много добра походка само с една операция
към видеото
Момиче с церебрална парализа проходи
към видеото
24-годишно момиче с ДЦП направи първи крачки
към видеото
Филм за лечението на плоско ходило
към видеото
Победа над ДЦП
към видеото
Към рубрика Видео