Битката за физическа независимост може да бъде спечелена, ако се борим заедно с болестта

 

И в България стават „чудеса”: 4 деца с ДЦП проходиха в пловдивска болница

И в България стават „чудеса”: 4 деца с ДЦП проходиха в пловдивска болница


Катя Стайкова, 7 юли 2010 г.

И в България стават „чудеса”: 4 деца с ДЦП проходиха в пловдивска болница

4 деца, болни от детска церебрална парализа /ДЦП/, празнуваха своя прощъпулник днес в българо-швейцарската болница „МЕДЛАЙН”. Те избраха различни предмети, които асоциативно се свързват с техните бъдещи професии.

По стар български обичай прощъпулник се прави след като малчуганът проходи. И трите деца са направили първите си самостоятелни крачки благодарение на безплатното оперативно лечение на д-р Янаки Янакиев, шеф на ортопедичното отделение на „МЕДЛАЙН”.

Те са пример, че и в България се случват медицински „чудеса” и не е необходимо да се дават луди пари за болници и лекари в чужбина.

Пред камерите и фотографите на няколко телевизии и печатни медии 3-годишната Миглена Красимирова от с. Буковец, Видинско, без колебание взе списание „Нешънъл Географик”. 
Дано да има късмета да пътешества из целия свят, коментираха избора и журналистите. 
Нищо чудно в техните редици да се влее след време 12-годишната Таня Карагьозова от Пловдив, която предпочете книга от наредените над 20 предмета.

8-годишната Адриана от Казанлък се спря на лекарски слушалки. Голям черпак грабна 16-годишната Румяна Георгиева от Пазарджик. Надявам се да се науча да готвя, шеговито коментира избора си тийнейджърката.

Красивото момиче, което учи в основно училище „Любен Каравелов”, иска да продължи образованието си обаче не в насока кулинария, а в паралелка „информационни технологии” или „бизнес и предприемачество”. Явно има всички шансове, защото успехът и е много добър.

 „Отличничка е по история и литература, има страхотна памет”, хвали я майката Радка. Освен добра ученичка Румито е и прекрасна рецитаторка, печелила е първо място в конкурс, изиграла е и няколко театрални роли.

„Чудото” детето да проходи и да е с нормални крайници се случва след 4 операции, последната през март, и постоянна рехабилитация. Краката и са били криви, обърнати навътре и кръстосани, не е можела да стои права и за секунда.

 „Изтърпявам всички болки в името на здравето”, казва с мъдрост неприсъща за годините и Румяна. „Постигнахме това добро състояние благодарение на огромни усилия и непрекъсната работа с ортопеда д-р Янакиев и рехабилитации”, разкрива раковничето на успешното лечение майката Радка.      
 
„За да проходят децата, болни от ДЦП, заслугата е не само моя, основно е на  родителите”, изтъкна и д-р Янаки Янакиев.

 „След операцията за изправяне на крайника, задължително следва рехабилитация, която продължава през целия живот на болния. Борбата за физическа независимост е основна цел при лечението на децата с детска церебрална парализа. Целта е тези, които не ходят, сами да проходят, тези които ходят лошо - да подобрят своята походка.

Много от тях имат проблем и с ръцете, често китката е обърната надолу, палецът е вкаран в дланта. Има оперативни намеси, които решават тези проблеми. Около час трае обикновено една операция. Месец-два след рехабилитацията идват първите резултати. Операции могат да се извършат навсякъде”, твърди д-р Янакиев.

Разликата е, че той има 25-годишен опит с болни от ДЦП и знае колко, кога и в каква поредица да се извършат хирургическите интервенции. „Такива операции се извършват на много места, но ние ги правим с по-голяма упоритост. Умеем да убедим родителя да ни слуша и да ни помага. Да успееш да нахъсаш родителя да се бори заедно с теб е основна част от успешното лечение. Когато всички се борим заедно има успех”.
 
Д-р Янакиев е помогнал на десетки деца от всички краища на България, на които е поставена страшната диагноза. „Моята гордост е Михаил Казаков от Козлодуй, който стана световен шампион по плуване при деца болни от ДЦП, сега е студент по история в София”, споделя ортопедът, признат и от колеги и от пациенти за един от най-добрите в страната. 
 
„Прохождането на малчуганите не е самоцел, а възможност те да могат сами да се обслужват, да станат пълноправни членове на обществото”, каза д-р Невен Енчев, изпълнителен директор на „МЕДЛАЙН”.

Той съобщи пред медиите, че са водени предварителни разговори с Министерството на здравеопазването и Националната здравна каса за този вид операции да се дават средства и тези пациенти да не се записват в листи на чакащите, какъвто проект има заради лимитираните бюджети на болниците.

Децата не могат да чакат, защото подходящият момент на операцията е само един и той се преценя от ортопеда при всеки случай индивидуално. Д-р Невен Енчев връчи благодарствена грамота на музиканта Веселин Василев, който направи специално дарение на спортни екипи от немския футболен отбор „Байерн Мюнхен” за всички деца. 

http://zonabg.info/Health.20_28/5186.article/

 


Разгледано 3113 пъти. (2011-03-08)

 
Facebook | Twitter | Google | YahooОще от: Статии

• Ранното прохождане причинява болки в коленете
• Двойно чудо: 24-годишна жена проходи и проговори
• Д-р Янаки Янакиев: След 3-4 операции парализирани деца прохождат! В борбата сме три страни - лекарят, родителят и болестта. Ако родителите са на страната на лекаря, ще победим болестта, споделя специалистът
• 18 – годишният Росен Атанасов от Русе: Проходих след 5 г. мъки, сякаш отново се родих
• Институт за физическо и психическо развитие „Аполо”
• Плоско ходило
• Интервю на д-р Ян.Янакиев във вестник Труд от 14.05.2012 г.
• РАЗРЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ДОПЪЛВАЩАТА И ФОНОВА КОНСЕРВАТИВНА ТЕРАПИЯ ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С ДЦП
• 23-годишна проходи за пръв път след 23 години!
• Проходиха 4 деца, страдащи от церебрална парализа
• Лекари връщат деца с церебрална парализа
• Бави се лечението на деца с ДЦП
• Лекар от Пловдив помогна на три деца, болни от церебрална парализа, да проходят
• 27.08.2010 / 20:19 Момиче с церебрална парализа проходи
• Форум С любов към децата в Пловдив
• Момиче с церебрална парализа проходи след операция
• Заради делегираните бюджети спират операциите на детска церебрална парализа
• Чудо: Доктор вдигна на крака 3 парализирани момичета
• И в България стават „чудеса”: 4 деца с ДЦП проходиха в пловдивска болница
• За да имаме добри лекари, заплатите не трябва да са под 10 000 лева
• БЛАГОДАРНОСТ ОТ РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА БОЛНИ ОТ Детска церебрална парализа
Филм за победата над ДЦП
към видеото
Още едни първи стъпки след петата година от живота
към видеото
Много добра походка само с една операция
към видеото
Момиче с церебрална парализа проходи
към видеото
24-годишно момиче с ДЦП направи първи крачки
към видеото
Филм за лечението на плоско ходило
към видеото
Победа над ДЦП
към видеото
Към рубрика Видео