Битката за физическа независимост може да бъде спечелена, ако се борим заедно с болестта

 

Форум С любов към децата в Пловдив

Форум С любов към децата в Пловдив

За първи път безплатен форум събра терапевти и родители на деца със специални потребности

Имаме добра новина - детската церебрална парализа се лекува успешно!

С тези оптимистични слова започна своята лекция д-р Янаки Янакиев на  проведения вчера дискусионен форум „С любов към децата” в Пловдив. За първи път в България родители на деца с аутизъм, синдром на Даун, детска церебрална парализа /ДЦП/, ХАДВ /хиперактивност с дефицит на внимание/, Аспергер синдром, дислексия, езиково-говорни нарушения, затруднения в обучението, емоционални проблеми се срещнаха без да плащат пари с едни от най-изявените терапевти в тези области.

Инициативата е на пловдивския терапевтичен център „Слънчице” и се осъществи с подкрепата на строителна компания „АЙ ДИ ЕЛ”, фондация „Качество на живот”, болница „Медлайн” и медийното партньорство на сайта www.BG-Mamma.com.

Над 100 специалисти и майки препълниха залата на парк-хотел „Империал”, за да чуят за най-новите методики в лечението на деца със специални образователни потребности /СОП/.

Някои получиха конкретен отговор на въпроси като този кога е най-успешна оперативната намеса при болни от детска церебрална парализа. „Най-добри резултати се постигат в детска възраст, не че не може да се оперира и болен на 65 години”, обясни д-р Янаки Янакиев. Ортопедът от пловдивската болница „Медлайн” е известен с това, че всеки месец поне едно дете прохожда след операции при него.

С възрастта резултатите стават по-трудни и по-малки. Най-големите успехи са при операция още в първите години, когато все още само е скъсен мускулът, все още нямат ставни и костни промени.” Най-малко 3-4 последователни интервенции на долните крайници са необходими, за да може едно дете да ходи нормално, за да се постигне неговата физическа независимост. Нормалното функциониране на ръцете също е в резултат на няколко операции.

Лечението в „Медлайн” е безплатно, болницата е единствената в цяла България, която дарява и металните импланти ако има нужда от такива /комплект от пирони, плаки и др. струва средно 1 000 лв./.

Децата имат право на безплатни прегледи при мен, докато съм жив”, обеща без никаква поза д-р Янакиев. „Интервенциите, които прилагам не са тайна, правят се навсякъде. Ние имаме успех, защото сме изработили една методика от последователни оперативни намеси, които са разделени от етапи на специализирана рехабилитация и всяка една следваща оперативна намеса се прави, когато е постигната определена цел с рехабилитацията. Заради изчерпването още в средата на месеца на делегирания бюджет на болницата ни карат да правим списъци на чакащи”, възмущава се лекарят.

„ДЦП се разглежда все едно оперираме клепнало ухо или махаме черни точки от кожата. При това заболяване не можем да отлагаме следващата операция, не можем да си играем със здравето на децата. Предлагат ни да пренасочваме болните към други здравни заведения. Можете ли да се доверите на друг автомонтьор, освен изпитания, при проблем с колата? Тогава защо мислите, че родителите милеят по-малко за децата си, отколкото повечето хора за колата си?", попита риторично д-р Янакиев.

Всички, включително и от Здравната каса се правят на много ангажирани за децата, но въобще не им пука. В 17 часа им свършва работното време и повече не мислят, а ние живеем с тези проблеми по 18 часа, само когато спим не ги мислим, но тогава ги сънуваме”, не спести тъжната истина д-р Невен Енчев. Изпълнителният директор на болница „Медлайн” и учредител на фондация „Качество на живот” получи финансов чек за 2 000 лв. от строителна фирма „АЙ ДИ ЕЛ”.

През юни обявихме, че ще дарим 1 процент от сумата на сключените до октомври договори за ремонт и строителство, за лечението на деца с детска церебрална парализа към фондация „Качество на живот”, обясни при връчването на чека Михаил Иванов, собственик на строителната фирма. Кампанията продължава и догодина, от 1 януари, като по този начин всеки, който направи ремонт или построи сграда с „АЙ ДИ ЕЛ”, косвено дава своя принос за оздравяването на децата.

Такива форуми трябва да има по-често, защото се дава светлина за много неща, които ние родителите тръгваме да търсим и не знаем къде да ги намерим. И ако ги намерим не знаем дали е правилното, друго е да го чуеш от специалист, който практикува даден метод, друго е да го видиш в интернет като споделена информация.” Това каза Кремена Стоянова от Пловдив, майка на момче с хиперактивност. Според Елена Кърпарова, също родител на дете със СОП, по време на такива срещи трябва да има повече време за обсъждане на дискутираните теми, повече време, за обсъждане на различните гледни точки.

И двете жени слушаха с особено внимание лекцията на Елена Илиева, член на БАМ (Българската асоциация по музикотерапия), един от най-добрите български психолози със световен опит в работата с деца със затруднения в ученето и поведението. Вече 12 години терапевката прилага звуко стимулация при лечението на аутизъм, ДЦП, синдром на Даун и хиперактивност в ЮАР. Тя работи по метода на парижкия лекар Алфред Томатис, който открил, че музиката на Моцарт, и по-конкретно неговите пиеси за цигулка и флейта, въздействат позитивно на нервната система, дават храна, енергизират мозъка. Терапията с високочестотен звук помага при деца със СОП, категорична е Елена Илиева. Психоложката периодично се връща в България, за да е в помощ и на българските малчугани.

Същото прави и д-р Рада Алексиева, хомеопат, дългогодишен член към Алианса на регистрираните хомеопати в Лондон, член на Международната асоциация на медиците в Лондон. От нейната лекция стана ясно, че нарастването на броя на децата с аутизъм в световен мащаб се дължи и на предозирането с медикаменти, токсикацията на организма с тежки метали, неправилното функциониране на хранителния тракт. Д-р Алексиева е помогнала в Лондон на над 300 деца с аутизъм, ХАДВ, Аспергер синдром да подобрят състоянието си чрез специални диети, включващи хранителни добавки и хомеопатия.

Ръководителката на Дневен център за деца с увреждания в Пловдив Нина Гаргова говори за непознатия у нас „Метод Падован” - алтернативен подход при терапия на деца с говорни нарушения. Психотерапевтът Инна Бранева от София наблегна на факта, че за да се чувстват децата добре е изключително важно и техните родителите да бъдат добре.

Много често родителите забравят за себе си, стават тревожни, напрегнати, забързани, забравят комуникацията с детето, да се радват, да играят с него, а това е много важно - тази емоционална близост детето не може да получи от никой друг. Ако родителите се грижат добре за себе си, те ще могат да се погрижат и добре за децата си”. Каква помощ получават деца с множество увреждания в Ресурсен Център - Пловдив разясни логопедът Дияна Дремова. Адаптира ли лесно обществото ни подрастващите със СОП коментира в доклада си Десислава Иванова - психолог.

Радвам се, че успяхме да осъществим идеята да съберем всички институции, и държавни и частни, като екип, като партньорство, защото сме забелязали от нашата практика, че има разделение между центровете”, сподели в края на форума неговата инициаторка Радка Цонкова - когнитивно-поведенчески терапевт и ръководител на детски терапевтичен център „Слънчице”.

Много от колегите не се познават, а едно дете посещава от един до 3 центъра. Основната ни цел е създаване на екипност между всички институции, както и представяне на различни методи, които са нови в областта на терапията на децата със специални потребности. С мотото „С любов към децата” искаме да осъществим поредица от форуми с различни тематики. Надяваме се да бъдат безплатни като този. Затова разчитаме на такива партньорства като тези със строителна компания „Ай Ди Ел”, фондация „Качество на живот” и болница ”Медлайн”.

Повече информация и контакти с терапевтите може да видите в интернет на 
http://terapevtichencentar.webnode.com и http://therapy-centar.hit.bg  .

Източник:
Катя Стайкова, журналист


Разгледано 4202 пъти. (2011-03-10)

 
Facebook | Twitter | Google | YahooОще от: Статии

• Ранното прохождане причинява болки в коленете
• Двойно чудо: 24-годишна жена проходи и проговори
• Д-р Янаки Янакиев: След 3-4 операции парализирани деца прохождат! В борбата сме три страни - лекарят, родителят и болестта. Ако родителите са на страната на лекаря, ще победим болестта, споделя специалистът
• 18 – годишният Росен Атанасов от Русе: Проходих след 5 г. мъки, сякаш отново се родих
• Институт за физическо и психическо развитие „Аполо”
• Плоско ходило
• Интервю на д-р Ян.Янакиев във вестник Труд от 14.05.2012 г.
• РАЗРЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ДОПЪЛВАЩАТА И ФОНОВА КОНСЕРВАТИВНА ТЕРАПИЯ ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С ДЦП
• 23-годишна проходи за пръв път след 23 години!
• Проходиха 4 деца, страдащи от церебрална парализа
• Лекари връщат деца с церебрална парализа
• Бави се лечението на деца с ДЦП
• Лекар от Пловдив помогна на три деца, болни от церебрална парализа, да проходят
• 27.08.2010 / 20:19 Момиче с церебрална парализа проходи
• Форум С любов към децата в Пловдив
• Момиче с церебрална парализа проходи след операция
• Заради делегираните бюджети спират операциите на детска церебрална парализа
• Чудо: Доктор вдигна на крака 3 парализирани момичета
• И в България стават „чудеса”: 4 деца с ДЦП проходиха в пловдивска болница
• За да имаме добри лекари, заплатите не трябва да са под 10 000 лева
• БЛАГОДАРНОСТ ОТ РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА БОЛНИ ОТ Детска церебрална парализа
Филм за победата над ДЦП
към видеото
Още едни първи стъпки след петата година от живота
към видеото
Много добра походка само с една операция
към видеото
Момиче с церебрална парализа проходи
към видеото
24-годишно момиче с ДЦП направи първи крачки
към видеото
Филм за лечението на плоско ходило
към видеото
Победа над ДЦП
към видеото
Към рубрика Видео