Битката за физическа независимост може да бъде спечелена, ако се борим заедно с болестта

 

Интервю на д-р Ян.Янакиев във вестник Труд от 14.05.2012 г.

 

Рехабилитацията пести на пациента операции, хапчета и инжекции

-          Д-р Янакиев, разбрахме, че сте разкрили  ново отделение по рехабилитация. Разкажете ни повече за тази нова структура.

-          Не става дума само за отделение. Центърът за физикална терапия и рехабилитация „Стани и ходи” е част от Института за физическо и психично развитие „Аполо”, създаден от специалисти ортопеди, психолози, невролози, физиотерапевти, кинезитерапевти и др. с цел физическо и психическо усъвършенстване на личността.

Предлагаме професионална грижа и лечение на всички,страдащи от временна или трайна физическа зависимост и увреждане на мускулната и нервната система.

-          Защо решихте да разкривате ваша такава структура, а не просто да изпращате пациентите по райони?

-          Идеята човек да се лекува по район, не е добра. Човек не закарва колата си просто в най-близкия сервиз, защото eнай-близо, а отива там, където биха се погрижили за нея най-качествено. Същото се отнася и за здравето, което често неглижираме. Не можем да разчитаме, че в ДКЦ-то до нас, което е  кварталното, ще получим най-добро лечение само защото е най-близо до вкъщи. Да, ще му бъде отчетено направлението, ще му направят бройката процедури и дотам -  колкото, толкова. В хирургичния блок на нашата болница се извършват годишно към три хиляди операции и манипулации на хора от цялата страна. Тези хора имат нужда от адекватно следоперативно физикално лечение. То не може да бъде резултатно, ако не е под наблюдението  и съдействието на оператора. Ето например вчера ми позвъни колежка физиотерапевт от Плевен. Говорихме за рехабилитацията на оперирано от мен дете. Обсъдихме случая и тя съобрази терапията си с моите изисквания и с конкретните нужди на пациента. Но колко са такива? От началото на годината е само тя.

Години наред ние извършваме виртуозни операции, постигаме невероятни успехи с изправяне на невъобразимо криви ходила или постигаме прохождане с една-единствена манипулация и след тези буквално чудеса на съвременната медицина ние оставяме пациента в повечето  случаи в ръцете на непознат, без да знаем дали е добронамерен рехабилитатор, повечето пъти без наблюдаващ лекар физиотерапевт, а не са рядкост и случаите, в които родителят не може да си позволи дори и това и след изчерпването на няколкото процедури, покривани от Здравната каса, нещата свършват дотам. Това, което искаме ние и което трябва да бъде, е непрекъсната физикална терапия и рехабилитация от абсолютно добронамерен и опитен рехабилитатор, под наблюдението на лекар физиотерапевт и в непрекъсната колаборация с лекуващия ортопед.

Точно тази нужда породи създаването на центъра „Стани и ходи” за физикална терапия и рехабилитация.

-          Добре, но аз знам, че след Вашите операции много хора прохождат. Защо им е на такива хора следоперативно лечение?

-          О, да, има нужда, има вопиюща нужда. Такива пациенти трябва да бъдат рехабилитирани всеки ден през целия им живот. Методиката трябва да бъде следната: всички стегнати мускули и стави трябва да бъдат отпуснати по оперативен път в определена поредност, част от тях могат да бъдат преместени, за да бъдат от помощ на други, отслабени мускулни групи.

Цялата мощ на физикалната терапия и рехабилитация трябва да бъде съсредоточена за възстановяване на силата на недоразвитата мускулатура. В момента, в който една контрактура бъде преодоляна, вече става възможно отслабената антагонистична мускулатура да бъде развивана с консервативни средства. Именно в това се крие силата на физиотерапията и рехабилитацията - в подобряване на силата и възможностите на неизползваните досега мускули. Същевременно вследствие на други оперативни намеси, при които се преместват сухожилия и така те от свиващи ставите или пръстите се преобразуват в разгъващи ги, те не могат да задействат автоматично новата си роля. На тях им е нужен период на преобучение. Това не може да стане от само себе си, необходимо е съдействието на опитен рехабилитатор и физиотерапевт.

Най-вече, ако някой пациент  току-що е проходил или са премахнати всички пречки към прохождането му, има огромна нужда от възстановяване на правилната употреба и поредността на включване и изключване на отделните мускулни групи.

-          С какви точно заболявания се занимава Вашият рехабилитационен център?

-          За центъра „Стани и ходи” не са пожалени сили и средства. Той е оборудван с най-нова европейска и американска апаратура, с която си служат опитни физиотерапевти, кинезитерапевти и рехабилитатори под наблюдението на лекуващия ортопед, хирург или невролог. Като пример мога да дам един от отвъдморските апарати, наречен „Интелект”, който съдържа в себе си програми, подготвени от водещи американски учени, от всички увреждания на опорно-двигателния апарат през увредите на нервната система до смущения в пикочно-половата система.

Прекрасната апаратура и професионализмът на колектива успяха да оставят в миналото необходимостта от поставянето на локални кортикостероидни инжекции при такива упорити заболявания като болести от пренапрежение на рамото, лакътя и китката, коксартроза, гонартроза, болест на Мортон и др. Справяме се успешно и с такива тежки случаи като „замръзнало” рамо и слединсултно възстановяване.

-          Д-р Янакиев, всички много говорим за профилактиката на различните заболявания. Извършвате ли нещо в тази насока?

-          При нас се извършват профилактични прегледи на деца за вродена дисплазия и луксация на тазобедрената става. Това е проблем, с който аз се занимавам вече повече от 15 години. Имаме изключително големи успехи в тази насока,като тежките операции и металните апарати останаха в миналото. Единици са децата стигнали до т.нар. каишки. В нашия център разполагаме с ехографски апарат, в който субективният фактор за определяне дали детето е болно,или не, е сведен до минимум. Апаратът сам определя дали детето е здраво и тежестта на заболяването, ако има детето такова. От тази година стартирахме масирана кампания за профилактика на плоското ходило, т.нар. дюстабан. Една голяма част от децата получават това заболяване поради по-къси или стегнати мускули на подбедрицата. След като диагностицираме такъв случай, нашите специалисти от центъра успяват да възстановят дължината и силата на засегнатите мускули, което има решаващ ефект в лечението на плоското ходило.

Една друга успешна насока е профилактиката и лечението на гръбначните изкривявания при децата. Апаратурата, с която разполагаме, позволява диагонално въздействие върху по-слабите и по-стегнатите мускули на гърба, което има благоприятен ефект върху кривината на гръбнака.

Компютърните занимания често водят до болки в китката, предмишницата, лакътя и дори рамото. Ранното диагностициране и целенасочената терапия успяват да профилактират натрупването на вредни вещества в залавното място на мускулното сухожилие и по този начин да бъдат избегнати по-късни инжекционни и оперативни намеси.

 

В епохата на Здравната каса, когато за всяко едно малко или по-голямо заболяване веднага се предлага операция или серия инжекции на цена 700 лева, наличието на звено на толкова високо ниво, успяващо да се справи с болката и да възстанови движението без инвазивна или скъпоструваща процедура, е наистина едно от малкото хубави неща, които са се случвали в нашия град през последните няколко години


Разгледано 2845 пъти. (2012-05-22)

 
Facebook | Twitter | Google | YahooОще от: Статии

• Ранното прохождане причинява болки в коленете
• Двойно чудо: 24-годишна жена проходи и проговори
• Д-р Янаки Янакиев: След 3-4 операции парализирани деца прохождат! В борбата сме три страни - лекарят, родителят и болестта. Ако родителите са на страната на лекаря, ще победим болестта, споделя специалистът
• 18 – годишният Росен Атанасов от Русе: Проходих след 5 г. мъки, сякаш отново се родих
• Институт за физическо и психическо развитие „Аполо”
• Плоско ходило
• Интервю на д-р Ян.Янакиев във вестник Труд от 14.05.2012 г.
• РАЗРЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ДОПЪЛВАЩАТА И ФОНОВА КОНСЕРВАТИВНА ТЕРАПИЯ ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С ДЦП
• 23-годишна проходи за пръв път след 23 години!
• Проходиха 4 деца, страдащи от церебрална парализа
• Лекари връщат деца с церебрална парализа
• Бави се лечението на деца с ДЦП
• Лекар от Пловдив помогна на три деца, болни от церебрална парализа, да проходят
• 27.08.2010 / 20:19 Момиче с церебрална парализа проходи
• Форум С любов към децата в Пловдив
• Момиче с церебрална парализа проходи след операция
• Заради делегираните бюджети спират операциите на детска церебрална парализа
• Чудо: Доктор вдигна на крака 3 парализирани момичета
• И в България стават „чудеса”: 4 деца с ДЦП проходиха в пловдивска болница
• За да имаме добри лекари, заплатите не трябва да са под 10 000 лева
• БЛАГОДАРНОСТ ОТ РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА БОЛНИ ОТ Детска церебрална парализа
Филм за победата над ДЦП
към видеото
Още едни първи стъпки след петата година от живота
към видеото
Много добра походка само с една операция
към видеото
Момиче с церебрална парализа проходи
към видеото
24-годишно момиче с ДЦП направи първи крачки
към видеото
Филм за лечението на плоско ходило
към видеото
Победа над ДЦП
към видеото
Към рубрика Видео