Битката за физическа независимост може да бъде спечелена, ако се борим заедно с болестта

 

Плоско ходило

 

Състоянието, наречено "плоско ходило", е познато на повечето хора под името "дюстабан". Идва от турски - ‘дюс” означава „равен“ и “табан” означава 'ходило“, оттам се получава "равно ходило". На латински названието е Pes Planus.

За традиционно плоско ходило /дюстабан/ се определя това със субективно спаднал или напълно липсващ надлъжен свод. Свързаните с тази диагноза оплаквания са болки и дискомфорт, основно в района между коляното и глезена, но е възможно и да има такива в самото ходило, както и над коляното. Често се съобщава за по-бърза и лесна уморяемост.

 

КАКВИ СА ВЪНШНИТЕ БЕЛЕЗИ НА ПЛОСКОСТЪПИЕТО

 

Един от най-старите симптоми е описан още от Хипократ. Тъй като вътрешната част на ходилото е по-ниска от нормалната поради "спадналия" надлъжен свод, отпечатъкът на ходилото ще е по-широк. Колкото е по-тежко състоянието, толкова по-запълнен от вътрешната страна ще е той.

Плоското ходило показва тенденция към завъртане навътре /хиперпронация/ от глезенната става надолу. Погледнато отзад, такова ходило се представя с пета, силно изместена навън. Причината за това са силно отслабените мускули и връзки, които трябва да поддържат вътрешната страна на ходилото.

Нормално ходилото се усуква по надлъжната си ос с цел да стане по-флексибилно и да се нагоди към неравна повърхност. При плоското ходило това усукване става прекалено и води до създаването на деструктивни сили, които могат да увредят самото ходило, глезена, коляното и дори тазобедрената става и долната част на гръбнака.

С пропадането на надлъжния свод на ходилото то става по-дълго. Действително дължината на костите си е останала същата, но изправянето на дъгата е удължило цялото ходило. То не само е станало по-дълго, но е и по-широко от нормалното.

Много характерен симптом е износването и кривенето на обувките. Може би това е и първото нещо, което прави впечатление на родителите. Детето "криви навътре" обувките си. Погледнати отзад, те са по-ниски отвътре и това не е от износване, а от смачкване. Отделно износването на подметката става отвън на петата и отвътре в предната част.

Мускулите, поддържащи вътрешната страна на ходилото, са подложени на прекомерно напрежение поради пропадането на структурите от тази страна. Те се "уморяват" и това води до поява на болка, затова детето често извърта за кратко глезените си наобратно, за да отпусне вътрешните мускули. Това може да го забележи само осведомен и много наблюдателен родител.

Има и други, по-късни симптоми, които се проявяват с времето, но те трудно могат да бъдат свързани от самия пациент с основното заболяване. Само добре подготвен ортопед може да направи тази връзка и да изключи като първопричина друго костно-ставно заболяване.

 

КАК СЕ ЛЕКУВА ПЛОСКОТО ХОДИЛО

Тук е мястото да отбележа, че има няколко вида плоско ходило, някои от тях са толкова "лоши", че трябва да се оперират веднага щом се открият. За щастие те са много редки и съставляват по-малко от 1% от плоските ходила. Ние говорим за най-разпространеното, което се среща в 99% от случаите - халтавото плоско ходило. Важно е да се постави точна диагноза.

Добрата диагноза се поставя от добър ортопед. Той трябва да определи дали се касае за плоскостъпие изобщо, от кой вид е плоското стъпало и в коя степен е. Това е важно за начина на лечение. Диагнозата се поставя на базата на наличните симптоми /явни и скрити/ и специфичните тестове. Ако ортопедът реши, може да направи рентгенови снимки от различни позиции и други изследвания за доизясняване на състоянието. 

Един от основните виновници наравно с халтавите стави е СКЪСЕНОТО АХИЛЕСОВО СУХОЖИЛИЕ. Причините за това са: ранното прохождане, ползване на проходилки, наследственост, бързото израстване на детето и др.

В други болници го удължават с операция. 

Ние имаме създадена методика за НЕОПЕРАТИВНО отпускане на мускула, отговарящ за Ахилесовото сухожилие. Това става със специална програма за мануална и апаратна терапия, която е напълно безвредна и без болка за малкия пациент. Само тази година са преминали повече от 100 деца. Успехът ни е 100%, и то само за 2-3 седмици.

Това е първият и основен етап от терапията.

При по-малките деца, когато лечението е започнало навреме, продължаваме с други неоперативни средства.

При по-големите, където деформацията е по-голяма, от няколко години прилагаме следната манипулация: под местна упойка през малка, няколко милиметрова дупчица поставяме специален американски имплант, който поддържа ходилото в правилна позиция. 

Процедурата трае 5 мин., като е важно да се подчертае, че не се нарушава целостта на костите, защото частицата се поставя МЕЖДУ тях.

Цялата процедура и имплантът са БЕЗПЛАТНИ за детето. 


Разгледано 3434 пъти. (2012-10-14)

 
Facebook | Twitter | Google | YahooОще от: Статии

• Ранното прохождане причинява болки в коленете
• Двойно чудо: 24-годишна жена проходи и проговори
• Д-р Янаки Янакиев: След 3-4 операции парализирани деца прохождат! В борбата сме три страни - лекарят, родителят и болестта. Ако родителите са на страната на лекаря, ще победим болестта, споделя специалистът
• 18 – годишният Росен Атанасов от Русе: Проходих след 5 г. мъки, сякаш отново се родих
• Институт за физическо и психическо развитие „Аполо”
• Плоско ходило
• Интервю на д-р Ян.Янакиев във вестник Труд от 14.05.2012 г.
• РАЗРЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ДОПЪЛВАЩАТА И ФОНОВА КОНСЕРВАТИВНА ТЕРАПИЯ ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С ДЦП
• 23-годишна проходи за пръв път след 23 години!
• Проходиха 4 деца, страдащи от церебрална парализа
• Лекари връщат деца с церебрална парализа
• Бави се лечението на деца с ДЦП
• Лекар от Пловдив помогна на три деца, болни от церебрална парализа, да проходят
• 27.08.2010 / 20:19 Момиче с церебрална парализа проходи
• Форум С любов към децата в Пловдив
• Момиче с церебрална парализа проходи след операция
• Заради делегираните бюджети спират операциите на детска церебрална парализа
• Чудо: Доктор вдигна на крака 3 парализирани момичета
• И в България стават „чудеса”: 4 деца с ДЦП проходиха в пловдивска болница
• За да имаме добри лекари, заплатите не трябва да са под 10 000 лева
• БЛАГОДАРНОСТ ОТ РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА БОЛНИ ОТ Детска церебрална парализа
Филм за победата над ДЦП
към видеото
Още едни първи стъпки след петата година от живота
към видеото
Много добра походка само с една операция
към видеото
Момиче с церебрална парализа проходи
към видеото
24-годишно момиче с ДЦП направи първи крачки
към видеото
Филм за лечението на плоско ходило
към видеото
Победа над ДЦП
към видеото
Към рубрика Видео