Битката за физическа независимост може да бъде спечелена, ако се борим заедно с болестта

 

Д-р Янаки Янакиев: След 3-4 операции парализирани деца прохождат! В борбата сме три страни - лекарят, родителят и болестта. Ако родителите са на страната на лекаря, ще победим болестта, споделя специалистът

 

 
„Прохождането на малчуганите не е самоцел на никой ортопед, а възможност те да могат сами да се обслужват, да станат пълноправни членове на обществото. Децата не могат да чакат, защото подходящият момент на операцията е само един и той се преценява от ортопеда при всеки случай индивидуално.” За страшната диагноза разговаряме с д-р Янаки Янакиев, началник на отделение „Ортопедия и травматология” в болница „Медлайн” в Пловдив. 
 
- Д-р Янакиев, защо толкова много българи се оперират в чужбина?
- Налага се да определим нещо важно! От много време доста българчета с детска церебрална парализа се оперират у нас. През последните 1-2 години малко са тези, които желаят непременно да се оперират навън. Обикновено в чужбина, говорим за детска церебрална парализа, отиват хора, които не знаят, че при нас лечението е абсолютно успешно. Ще ви дам пример. В София има поне 20 деца с церебрална парализа, получили пари от различни фондове и институции и отишли например в Германия да се оперират. Немските лекари са добри оператори, но виждат, че хора идват с по 80-100 000 евро, и си казват, че трябва да усвоят парите. Детето влиза сутринта в операционната, цял ден търпи всякакви интервенции от горе до долу, каквото има да се отстрани по него, се оперира. Те извършват прекрасни операции, но детето увисва – от ръцете, от краката надолу увисва – не се получава нищо, защото не е спазена методиката.
 
- Вие спазвате ли такава методика?
- В клиниката ни имаме методика, по която децата след операцията прохождат, а тези, които ходят лошо, подобряват походката си. С тази си методика какво и колко да се оперира ние се различаваме от много болници. Успешни операции се правят и в Германия, Израел, Русия, Швейцария, те не са толкова сложни, но у нас спазваме методика на оперативната намеса. В клиниката ни не оперираме само за да усвоим някакви пари, работим и със Здравната каса. Защо българите се лекуват в чужбина? Ако се замислят, че се връщат обратно у дома болни, няма да го правят.
 
- Какви интервенции извършва вашата болница?
- Известни сме не само като болница, която прави пластични операции, но и с това, че правим много тежки хирургични ортопедични операции. При нас се оперират карциноми на дебелото черво, оперираме деца с детска церебрална парализа, и то много тежки случаи. За да оперираш тези деца, трябва да имаш много добри педиатри, сестри, санитари... Имаме назначени двама психолози, които разговарят с пациентите ни и техните близки, защото и те имат нужда от психологична помощ. Хич не е лесно да се работи с деца и затова сме се постарали да имаме добър екип.
 
Има много добри хирурзи у нас,
 
всеки от тях може да направи прекрасна и успешна операция, не съм само аз. Важното тук е, че зад мен стои цяла добре устроена система, която не включва само болницата, но и други центрове извън Пловдив. Всички заедно сме в борбата срещу това коварно заболяване.
 
- Дълга ли е листата на чакащи за операция деца?
- Изключително съм благодарен на Здравната каса. Преди 1-2 години имахме сериозен проблем със средствата за оперираните деца. Сега отделят някакви средства, не сме засипани, но вече имаме възможност децата да не бъдат връщани. Имаме записани чакащи пациенти за 2-3 месеца напред, но нито един не е тормозен и приканван да заплаща каквото и да било. Преди време, когато свършваха лимитите, а доста хора искаха да се оперират, се принуждаваха да си платят, за да не чакат. В нашата болница няма плащане под масата, няма избор на екип, няма доплащане на имплантите. Не тормозим родителите за нищо.
 
- Как се справяте с болестта?
- Болните с детска церебрална парализа се оперират по клинична пътека. Лечението на тези деца се поема от Здравната каса. По отношение на имплантите, те не се заплащат от Касата, но има фондации, които поемат тези разходи. Големите успехи обаче не са лично на нашата болница и на мен самия, а на родителите, които са ни повярвали. В борбата сме три страни – лекарят, родителят и болестта. Ако родителите са на страната на лекаря, ще победим болестта!
 
- По колко операции извършвате на ден?
- По 8 операции, все на пациенти с детска церебрална парализа. При тях се удължават сухожилия, местят се от едно място на друго, тоест по-силен мускул, който получава по-силен сигнал от мозъка, се премества към по-слаб да му помага. По този начин се изправят различни деформации на крака. Когато хората са чакали дълго време –
 
в България е модерно да се чака много –
 
и вече има деформация на костите, понякога се налага да се прережат тези кости, за да се изправи дадена деформация. В хирургичния ни блок се извършват годишно към три хиляди операции и манипулации на хора от цялата страна.
 
- Оперираните във вашата болница ли правят рехабилитация?
- Засега само тези оперирани, които са от града. Защото нашите пациенти са от цялата страна. Те не са задължени да посещават рехабилитационния ни център, но ние сме се постарали да вземем най-добрите апарати за физиотерапия, защото тя е необходима за раздвижване. Правим чудеса на съвременната ортопедична медицина, а след това оставяме пациента в ръцете на непознат рехабилитатор. Не са малко случаите, когато родителят не може да си позволи след изчерпването на няколкото процедури, покривани от Здравната каса, да наеме рехабилитатор за продължаващо раздвижване. Те обаче трябва да бъдат рехабилитирани всеки ден през целия им живот. Физикалната терапия и рехабилитация трябва да бъде съсредоточена за възстановяване на силата на недоразвитата мускулатура. Най-вече ако някой пациент току-що е проходил.
 
- Какво бихте казали на родителите, които имат здравни проблеми с децата си?
- Не е важно къде ще лекуват децата си, важното е да знаят, че няма чудодейно хапче! Родителят в първите няколко години именно това търси – чудото! Както няма и чудодейно мазило, не съществуват неща като да заспиш болен и на сутринта да се събудиш здрав. Необходимо е да се знае, че в България има методика, която може да изправи детето му на крака.
 
Всяка седмица имаме проходило дете
 
Сега нашият стремеж е тези хора да подобрят походката си, за да могат да се адаптират в обществото.
 
- Защо има толкова много деца с детска церебрална парализа?
- Специално при това заболяване процентът е еднакъв за целия свят и болестта почти не може да бъде профилактирана. Това заболяване го има по целия свят и е под 10% по вина на лекарите. Повишена заболяемост има при плоските ходила. Когато ние бяхме деца, в класа ни имаше едно дете с плоско стъпало. Сега ако минем на проверка, ще намерим само едно здраво дете в цялото училище. Не знам каква е причината – на медикаменти, които се слагат в растенията и животните, с които се храним, на такива за бърз растеж, да израстват децата ни по-бързо, а да изостават мускулите… Трябва по-задълбочено изследване, за да се разбере откъде идва масовостта на плоскостъпието.
 
- Как процедирате при плоскостъпие?
- Правим много успешни интервенции при т.нар. дюстабан. При нас може да се изправи плоско ходило на здраво дете точно за 10 минути! Ако се дойде рано, може да се помогне само с рехабилитация. Тя пести на пациента операции, хапчета. Плоското стъпало се открива навреме, повечето родители го забелязват още в ранен стадий, но лечението му изисква определени усилия. Например няколко седмици рехабилитация, носене на ортопедични стелки… Освен на деца се правят и операции на възрастни с дюстабан.
 
- Вашият съвет?
- Нека родителите внимателно да четат епикризата при изписването на бебето им. Имаме добри лекари там, които са установили плоскостъпие или някаква друга малформация. Трябва да се вземат мерки веднага и да се потърси консултация с лекар ортопед. С възрастта резултатите стават по-трудни и по-малки. Най-големите успехи са при операция още в първите години, когато все още само е скъсен мускулът, все още нямат ставни и костни промени. Най-малко 3-4 последователни интервенции на долните крайници са необходими, за да може едно дете да ходи нормално, за да се постигне неговата физическа независимост.
 
 
Интервю на Люба МОМЧИЛОВА
 
 

Разгледано 2742 пъти. (2012-10-23)

 
Facebook | Twitter | Google | YahooОще от: Статии

• Ранното прохождане причинява болки в коленете
• Двойно чудо: 24-годишна жена проходи и проговори
• Д-р Янаки Янакиев: След 3-4 операции парализирани деца прохождат! В борбата сме три страни - лекарят, родителят и болестта. Ако родителите са на страната на лекаря, ще победим болестта, споделя специалистът
• 18 – годишният Росен Атанасов от Русе: Проходих след 5 г. мъки, сякаш отново се родих
• Институт за физическо и психическо развитие „Аполо”
• Плоско ходило
• Интервю на д-р Ян.Янакиев във вестник Труд от 14.05.2012 г.
• РАЗРЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ДОПЪЛВАЩАТА И ФОНОВА КОНСЕРВАТИВНА ТЕРАПИЯ ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С ДЦП
• 23-годишна проходи за пръв път след 23 години!
• Проходиха 4 деца, страдащи от церебрална парализа
• Лекари връщат деца с церебрална парализа
• Бави се лечението на деца с ДЦП
• Лекар от Пловдив помогна на три деца, болни от церебрална парализа, да проходят
• 27.08.2010 / 20:19 Момиче с церебрална парализа проходи
• Форум С любов към децата в Пловдив
• Момиче с церебрална парализа проходи след операция
• Заради делегираните бюджети спират операциите на детска церебрална парализа
• Чудо: Доктор вдигна на крака 3 парализирани момичета
• И в България стават „чудеса”: 4 деца с ДЦП проходиха в пловдивска болница
• За да имаме добри лекари, заплатите не трябва да са под 10 000 лева
• БЛАГОДАРНОСТ ОТ РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА БОЛНИ ОТ Детска церебрална парализа
Филм за победата над ДЦП
към видеото
Още едни първи стъпки след петата година от живота
към видеото
Много добра походка само с една операция
към видеото
Момиче с церебрална парализа проходи
към видеото
24-годишно момиче с ДЦП направи първи крачки
към видеото
Филм за лечението на плоско ходило
към видеото
Победа над ДЦП
към видеото
Към рубрика Видео